torsdag 29 november 2012

3/12 Smygmaskvirkning



Till smygmaskvirkning finns det speciella smygmaskvirkningsnålar, med det funkar också med en vanlig, lite tjockare virknål bara man inte drar åt garnet för hårt. Man virkar bara smygmaskor. Strukturen kan varieras genom att ta genom främre eller bakre maskbågen.

onsdag 28 november 2012

Krokmåndag




I måndags stickade Anna, Emilia, Amanda, Emmelie, Lisa, Emelie, Anki, Elisabeth, Jonna, Malin, Älske, Camilla och Karin.

Vi testade krokning. En bra instruktion för att kroka fram och tillbaka hittar man här på my design. På drops finns en instruktionsvideo. Man behöver en vanlig virknål med jämtjockt skaft. Ska man kroka något bredare finns speciella kroknålar som är längre eller kroknålar som man kan skruva ihop med knitpro-kablar.

Hos knappmakerskan finns tips på ett annat sätt att kroka, så att det inte rullar sig så mycket.

Ullcentrum visar hur man krokar runt. Då behöver man en virknål med krok i båda ändarna och två garnändar. Speciellt fint blir det om man använder olika färger.

Vi bläddrade också i boken Krokning till vardag och fest av Patrick Hassel-Zein. Full med bilder, instruktioner och mönsterbeskrivningar. Finns att låna på stadsbiblioteket.

torsdag 22 november 2012

Designmarknad på lördag

Missa inte Designmarknad på Café Deed kl 10:00-16:00 nu på lördag som bland annat Anna (med sytt)  och Emilia (med virkat) ska medverka på!

onsdag 21 november 2012

Patentstickningsmåndag


Anna, Amanda, Emelie, Jonna, Malin, Suzanne, Emma, Elisabeth, Anki, Amanda, Karin, Ida och Lisa stickade och avslöjade nyheter...

 
och så stickade vi lite patentstickning med en och två färger.

tisdag 13 november 2012

Patentstickning


Patentstickning är en gammal klassisk stickteknik Det påminner om lite om resårstickning men blir tjockare, snyggare och har mer struktur. Ta med garn i en eller två färger och passande rund- eller strumpstickor.



Vanlig patentstickning
Man lägger upp ett jämt antal maskor och så stickar man fram och tillbaka, alla varv stickas likadant, såhär:
Sticka först en rät maska. Sedan *ett omslag, lyft en maska som om den skulle stickas avigt, sticka två maskor rätt tillsammans*. Upprepa mellan stjärnorna varvet ut och avsluta med en rät maska.
Se också drops instruktionsvideo som visar hur man enkelt gör ett omslag och lyfter en maska samtidigt.





Flerfärgspatent
Med två färger och patentstickning dominerar färgerna varsin sida av stickningen. Extra fina effekter kan man få med ett enfärgat och ett melerat garn. Flerfärgspatent är mycket lättare att sticka runt än fram och tillbaka. Ett perfekt projekt att börja med är därför en mudd eller en halskrage, tex efter det här danska mönstret.

Lägg upp ett jämt antal maskor med färg A på rundsticka löst.
startvarv (stickas med färg A)
*sticka 1, omslag, lyft 1 som om den skulle stickats avigt*
varv 1 (stickas med färg B)
*omslag, lyft 1 som om den skulle stickats avigt, sticka två tillsammans avigt*
varv 2 (stickas med färg A)
*Sticka två maskor tillsammans rätt, omslag, lyft 1 som om den skulle stickats avigt*
upprepa varv 1 och 2 hela tiden.
Instruktionsfilm i två delar på engelska.





Brioche
Brioche är nog det engelska uttrycket för många olika slags patentstickning, och det finns mycket fler beskrivningar på engelska. Det går att sticka allt möjligt såklart, tex. babytossor eller en basker. Ökningar, minskningar och flätstickning blir lite annorlunda än vanligt i den här tekniken, men en massa tips och trix kan man hitta på the brioche stitch.

måndag 12 november 2012

Ull, nålfilt, kardflor, stoppningsvadd....



Efter kvällens eskapader med nåltovning är det kanske någon som är sugen på att inhandla ull av olika slag. Under kvällen testade vi ull av olika kvalité, det kan ju verkligen vara skillnad.
Den grå ullen som många använde var en riktigt fluffigt kardad, ofärgad ull.
Den färgade ullen fanns i två olika kvalitéer, alla var kardade.
Sedan hade vi två påsar med okardad, ofärgad ull. Den grå, vågiga, var från pälsullsfår och den finkrusiga vita var från finullsfår.

Ull för tovning kan man köpa på tex panduro, men om man ska köpa lite mera rekomenderar jag att köpa direkt från något svenskt ullkarderi. Då får man riktigt bra kvalité till bra pris.

Åddebo ull säljer kardad och okardad ull, både färgad och naturfärgad. De har också nålfiltsnålar och andra tovningstillbehör. http://addeboull.com/v1/sortiment_fargad.php

På filtmakeriet kan man köpa nålfilt, en bra genväg om man ska tova lite större saker som filtar och sittunderlag (såhär). Där finns också stoppning, quiltvadd och härliga garner i olika grovlekar, allt av fin, svenska fårull. http://www.filtmakeriet.se/

Skriv en kommentar om du är intresserad så kan vi sambeställa och dela på portot.

Torrtovningen

Vi tovade i former och runt frigolitbollar (Emelie hade med sig ett shiborialster och visade upp).

Malins tovade tomte.

På plats: Suzanne, Åsa, Anna, EmmaK, Karin, Lina, Emelie, Emmelie, Malin, Amanda och Emilia.

tisdag 6 november 2012

Tips: Stickpodden



Elin och Karin från ett stickcafé i Kalmar har startat en podradio med sticktema. Varje avsnitt är en halvtimma och de har redan sänt fem stycken från sin garderob. Lyssna och läs mer på stickklubben.se.

Missa heller inte avsnittsguiderna på samma sida med länkar till mönster och annat som tas upp.

Avsnitt 4

12 november: Tema tovning!




27 oktober till 21 november pågår en utställning med fantastiska tovade skapelser av Erik Torstensson i konsthantverkarnas butik på Järntorgsgatan 2.

Alla som vill ses på konsthantverkarna vid 17.30 och tittar på utställningen innan vi går till Waynes coffe som vanligt!
Tovning betyder ofta såpa och vatten, men ikväll väljer vi det lite mera cafévänliga torrtovning med filtnålar. Det kommer att finnas kardad ull i olika färger, svampar att ha som underlag och några filtnålar. Och så färdiga saker som inspiration såklart.
Det går att tova med enbart ull rakt igenom, men man kan också fuska lite med färdiga former att linda ullen runt. På panduro kan man köpa tex. frigolithjärtan i lagom julgranspynt-storlek . En variant är att klippa ut hjärtan och stjärnor ur ett tjockt sittunderlag. Om man tovar innuti ett pepparkaksmått är det lättare att få snygga ytterkonturer.

Ta med filtnålar om du har och en form att tova runt eller i om du vill.

Shibori vaddå?


Bildkälla http://stickmanikern.blogspot.se/2011/03/shibori.html

Shibori står det i vår planering, vad är då detta?

Jo, man knyter in glaspärlor, snäckskal eller knappar i en slätstickad rektangel av ullgarn. Stoppa in i tvättmaskinen och ut kommer en mycket mindre bit som är ihopfiltad, fast inte där man knutit fast glaskulorna. Det kan bli hur fint som helst, kolla in de här och speciellt de här helt fantastiska bilderna!

Bildkälla: http://stickmanikern.blogspot.se/2011/03/shibori.html

Man behöver alltså garn, en stickmaskin, saker att knyta in och en tvättmaskin. Det har vi ju inte riktigt på måndagskvällarna, men skriv en kommentar här under om du är intresserad så samlas vi någon kväll eller helg och exprimenterar!

Kulorna och klapparna



Stickning tema julkulor och julklappar (fast klapparna visas av förklarliga skäl inte här) med Lisa, EmmaK, Suzanne, Älske, Lina, Malin, Amanda, Emelie, Amanda och Emilia.