fredag 14 september 2012

Tema: Tröjor uppifrån och ner

I många moderna tröjmönster stickar man framstycke, bakstycke och ärmar försej och syr sedan ihop. Det är onödigt krångligt, svårt att veta om det passar innan man är klar och ofta får man sticka hälften av maskorna avigt, helt i onödan. Gamla traditionella mönster är smartare, ofta stickar man runt med bara räta maskor och ärmarna sätts ihop med kroppen medan man stickar. Efterarbetet är oftast bara några få maskor att sy ihop under ärmen, och kanske klipper man upp mitt fram för att få en kofta.

Kombinerar man det traditionella sättet med den fiffiga idén att sticka tröjan uppifrån och ner får man en riktigt smart tröjkonstruktion. När man börjar sticka tröjan vid halsrigningen är det lättare att prova och anpassa storleken medan men stickar. Med en stickad provlapp och lite egna mått kan man lätt skapa mönstret själv efter vägen. Välj halskant, sticksätt och om det ska vara raglanökning eller runt ok och sätt igång!

Det finns såklart också en hel del färdiga mönster där man stickar såhär, sök på tex. "top down cardigan". Men har man ett snyggt vanligt nerifrån-och upp-mönster så kan man faktistk med lite klurande vända på allting och sticka det uppifrån istället.

Ta me dej ideér till ett uppifrån och ner-projekt. Skisser, tankar, garn, ett fint spets- eller flerfärgsmönster osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar